585,000 m2

A projektről

Az 585,000 m2 című kiállítás a VII. kerületi zsidónegyed kilenc szimbolikus terének segítségével teremt dialógust múlt és jelen között, s tárja fel a negyed történetét, annak állandó változásait és a változások állandóságát, a második világháborút megelőző időszaktól kezdve egészen napjainkig. A cím a zsidónegyed alapterületére utal, arra a sűrű városi közegre, melyet átitat az urbánus kultúra, a vallási újjáéledés és a közösségi élet. A kiállítás középpontjában álló épületek a zsidó élet három alapvető, kultikus terét szimbolizálják: a szakrális tereket, a közösségi helyeket és az organikus kisvállalkozásokat. A kurátorok kilenc fiatal magyar művészt hívtak meg, hogy reflektáljanak a kiválasztott épületekre.

Miért fontos?

Miért fontos?

Az épületek létére és funkcióira egy-egy videó reflektál, melyek változatos technikai megoldásokkal, hol absztrakt, hol direkt módon ragadják meg mindazokat a történeteket, melyeket a negyed falai magukban hordoznak. A tárlat az ikonikus terület történelemformáló szerepére is felhívja a figyelmet úgy, hogy egyszerre közvetít a múlt és a jelen, a történelem és a művészet, valamint a művész és a befogadó között. A zsidónegyed sokszínűségét tükrözik a közreműködő alkotók által használt művészeti stratégiák. A személyes történetek ugyanúgy megjelennek ezekben a vizuális alkotásokban, mint a kollektív kulturális emlékezet darabjai. A kiállításnak művészeti, történeti és technikai szempontból is több rétege van.

Miben különleges?

Miben különleges?

Az archív fotók Szombat Éva kortárs felvételei, a konceptuális videó munkák és Kalotás Csaba a negyed hangulatát megidéző zenei kompozíciója mind a negyedbe invitálják a látogatókat, hogy megismerjék az egyes terek izgalmas, különleges szintről szintre építkező portréit. Ezek a rétegek mutatják meg az új generáció útját a múlt el- és befogadásában. Az elmúlt évtizedben hatalmas átalakulást megélt zsidónegyed – mely ma Budapest egyik legfontosabb kulturális viszonyítási pontja – egy egész generáció, köztük a felkért művészek karakterét és identitását is formálta, alakította az elmúlt időszakban.

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.