Gólem Központ

A projektről

A Gólem Színház célja már a kezdetektől egy állandó játszóhely kialakítása volt, ami az évek során azzal a vággyal bővült, hogy a saját produkcióinknak helyet adó helyszín mellett egy zsidó előadóművészeti központ is létrejöjjön. A 7-ik kerületben létrejövő központ első lépcsőben 99 fő befogadására képes és a színháztermen kívül egy kávézó-közösségi tér, egy színész társalgó és öltözők, valamint kiszolgáló helységek készültek el. Színházi előadások, koncertek, táncprodukciók és gasztronómiai események kerülnek műsorra. Célközönségünk a budapesti színházbajárók, diákok és azok a zsidók, akik identitásukat a kultúrán keresztül is meg akarják élni.

Miért fontos?

Miért fontos?

A Gólem a zsidóság sok ezer éves hagyományát és kultúráját tekinti alapnak. Mindezek mellett tisztában van azzal, hogy Európában, Magyarországon, Budapesten kell teljesítenie kulturális misszióját. Zsidó színházként Közép-Európában működni hatalmas felelősség, óriási kihívás; óhatatlanul kirakatba kerül mind a szennyes, mind a tiszta ruha. A Gólem nem hunyhat szemet a zsidó közösség, vezetés illetve egyének gyengeségei, hibái felett - kritikus és önkritikus. Attól, hogy Budapesten Közép-Kelet Európa legnagyobb zsidó közössége él, nem feltétlenül maradhat életben egy zsidó színház, ha nem tud megfelelni a magyar közönségre jellemző magas színvonalú elvárásoknak. A Gólem a közösségi színházakkal ellentétben a teljes magyar színházba járó közönséghez szól. Éppen ezért a héber, jiddis, angol, francia vagy bármely más idegen nyelven írt darabokat magyarul mutatja be.

Miben különleges?

Miben különleges?

Soha nem létezett zsidó színház Magyarországon, így már ebben is különleges a Gólem. Más országokban ahol pedig léteznek, az esetek nagy többségében közösségi színházak ezek az intézmények, ahol a zsidó közösség tagjai lépnek fel, és a zsidó közösségnek játszanak. Ehhez hasonlóak a magyarországi kezdeményezések is, ezzel szemben a Gólem egy alulról induló kezdeményezés, amit a közönségének tagjai tartanak életben. Műsorválasztása szabad, kortárs és provokatív.

Erzsébetvárosi önkormányzat

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.