Budapest Zsidó Arca

A projektről

A Mazsike legújabb projektjének célja, hogy történelmileg hitelesen, ugyanakkor szórakoztató stílusban mutassa be Budapest zsidó értékeit egyaránt megszólítva a külföldi és belföldi turistákat, valamint a helyi lakosokat is. A Projekt alapját Rózsa Péter, Budapest Zsidó Arca című könyve képezi, melynek tematikája egy online beszélgetéssorozatban bontakozik ki. A könyv fejezetei pedig saját városi sétát kapnak, amit egy temető felfedező (CemWalk) és egy Városnéző (JeWalk) alkalmazás támogat majd meg. A projekt szól minden korosztálynak, zsidóknak, nem zsidóknak, hazai, nemzetközi, budapesti és vidéki érdeklődőknek egyaránt. Vagyis mindenkinek, akit összeköt a zsidó kultúra iránti érdeklődés és a főváros szeretete.

Miért fontos?

Miért fontos?

Vannak turisztikai kiadványok és vannak egy szűk belső réteget megszólító programok. A Budapest Zsidó Arca mindez a kettő egyben kíván lenni: idelátogató belföldi és külföldi vendégeknek bemutatni azt, ami rólunk szól, amit mi szeretünk ebben a szép városban, valamint az itt élő és a zsidó kultúrát jól ismerőknek számára egy lehetőséget kiegészíteni tudásukat és összekacsintani egy-egy kedves történet fölött. Ez a turisztikai kiadvány a megszokottakkal ellentétben nem az épületekre, történelmi tényekre teszi a hangsúlyt, sokkal inkább azt a szellemiséget kívánja megismertetni az olvasókkal, utazókkal, ami megtermékenyítette egész Európa gondolkodását.

Miben különleges?

Miben különleges?

Budapest zsidó arcának részletei – szellemi és kulturális értékei sem statikusak, hanem állandóan változnak és folyamatosan gazdagodnak, színesednek. Így mi is kilépünk a két borító közé szorított terjedelem korlátai közül. Ahogy a hangvételben, úgy a közvetítő médiumban is ötvöztük az egymástól látszólag távol eső, de valójában egymást nagyon is támogató és kiegészítő elemeket. A könyvvel párhuzamosan fejlesztett applikációk folyamatosan bővíthetők, mint ahogy a város története sem befejezett, így a változásokat folyamatosan követhetjük mi is. A Budapest Zsidó Arca tematikusan is sokoldalú: az építészeten kívül irodalom, mozi, színház, gasztronómia, sport, sőt még természettudományos érdekességek is találhatók benne.

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.