Find Your Jewish Way

A projektről

A projekt elsősorban a pluralista vallási megközelítést és az alternatív zsinagógai szombatfogadás szertartását népszerűsíti a fiatal korosztály körében. Jellemzően a fiatal felnőttek számára szervezett szombatfogadások két jellegzetes típusa valósul meg: az egyiken elsősorban – de nem kizárólag – magyarországi származású, de külföldi közösségekben aktív, más-más zsidó denominációhoz (reform, konzervatív, ortodox) tartozó rabbik, vallási vezetők vezetik az imákat és az azt követő tanulással gazdagított hagyományos sábáti vacsorát. A másik típus a teljesen alulról szerveződő közösségi imát valósítja meg, a zsidó közösség fiatal tagjai szervezik és vezetik a szertartást, a vacsorát és a tanulást.

Miért fontos?

Miért fontos?

A Magyarországon megszokott ortodox és neológ istentiszteletek többsége kevéssé tudja bevonzani a középiskolában vagy egyetemen tanuló korosztályt. Ugyanakkor például a szarvasi tábor gyakorlata bizonyítja, hogy a mondott korosztály szívesen vesz részt zsinagógai szertartáson, ha a helyszín, a hangulat, a társaság és a program megfelelő. A projekt arra a szemléletre neveli a célközönségét, hogy nem feltétlenül kell a létező közösségi struktúrákban gondolkodni, hanem létrehozhatóak spontán, alulról szerveződő közösségek, amelyek vallási programja nem köteleződik el állandó jelleggel semelyik létező denomináció gyakorlata mellett, hanem lehetővé teszi, hogy az egyes sábátok más-más irányzat gyakorlatát kövessék. A projekt egy a Magyarországon létezőnél sokkal aktívabb közösségi részvételre bátorít és irányzati elköteleződés helyett a létező irányzatok megismerésére és elfogadására buzdít, ez mind a jellemző közösségi gyakorlat, mind a vallási szemlélet szempontjából jelentős változást jelent a magyarországi zsidó közösségi valóságban.

Miben különleges?

Miben különleges?

A projekt mind szemléletében, mind gyakorlatában eltér a Magyarországon elterjedt zsidó oktatási projektek jelentős részétől. Szemléletét tekintve nem valamelyik irányzathoz, vagy akár egy létező közösséghez való csatlakozásra ösztönöz, hanem a vallási pluralizmus értékeit képviselve a különböző irányzatok kipróbálását, sőt keverését teszi lehetővé. A hosszútávú hatások szempontjából természetesen egyaránt sikernek számít ha a résztvevők létező közösségekhez fognak csatlakozni miután megismertek más opciókat is, és az is, ha létrehozzák saját alulról szerveződő közösségüket. Ez a projekt tehát nem az elterjedt „kiruv” módszerekkel dolgozik, nem kész „terméket” ajánl megoldásként, hanem az első lépéstől kezdve arra épít, hogy aktív közösségi részvételt és választást bátorítson. Mielőtt a COVID vírus lehetetlenné tette volna a személyes találkozókat, számos alulról szerveződő szombatfogadásra került sor, ahol olyanok vállaltak vezető szerepet, akik saját bevallásuk szerint sosem gondolták volna, hogy aktív részesei legyenek egy zsinagógai szertartásnak. A projekt talán legeredetibb üzenete az, hogyha nem találsz olyan zsinagógai közösséget, amelyben otthon érzed magad, akkor teremtsd meg a saját zsinagógádat és közösségedet bármely közösségi térben.

JCC Budapest - Bálint Ház

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.