KisHaver

A projektről

A „KisHaver” a Haver Alapítvány legújabb, 2020-ban létrehozott iskolai foglalkozása, amely a korábbiakkal ellentétben nem középiskolásoknak, hanem a fiatalabb, 11-14 éves korosztálynak lett kifejlesztve. A 90 perces érzékenyítő foglalkozás során különféle interaktív módszerek segítségével olyan témákat dolgozunk fel a diákokkal, mint az identitások sokrétűsége, a különféle csoportokhoz való tartozás, vagy a sztereotípiák, előítéletek és a kirekesztés megjelenése a mindennapokban. A foglalkozást fiatal zsidó önkéntes oktatók vezetik, akik saját zsidó identitásukról is beszélnek, ezáltal lehetőséget adva a diákoknak arra, hogy első kézből halljanak és kérdezhessenek a zsidóságról.

Miért fontos?

Miért fontos?

A Haver Alapítvány közel húszéves tapasztalata változatlanul azt mutatja, hogy zsidókkal – és más kisebbségekkel – kapcsolatos sztereotípiáik és előítéleteik már a középiskolás diákoknak is vannak. Ezeket csak úgy lehet eredményesen fölülírni, vagy legalább megkérdőjelezni, ha előbb sikerül felismernünk és kimondanunk őket. Az általános iskolás diákok rendszerint keveset hallottak még zsidókról és más kisebbségekről, viszont találkoztak már azzal, hogy különbség van önmagam és mások, illetve „mi” és „ők” között, ahogyan azt is tudják, hogy hogyan néz ki a kirekesztés. A KisHaver-foglalkozás ezeket a jelenségeket járja körül a diákokkal, és segít nekik az ide kapcsolódó gondolataikra és tapasztalataikra reflektálni.

Miben különleges?

Miben különleges?

A Haver Alapítvány középiskolai foglalkozásai a nem-formális oktatás eszközeivel küzdenek a zsidósággal kapcsolatos sztereotípiák és előítéletek ellen annak reményében, hogy ezáltal az antiszemitizmus megelőzéséhez is hozzá tudnak járulni. A foglalkozásokban olyan összetett témák jelennek meg, mint a zsidó identitások sokfélesége, a zsidó történelem vagy a holokauszt. A KisHavert az a szándék hívta életre, hogy a fiatalabb, 11-14 éves korosztályhoz is el tudjunk jutni egy olyan foglalkozással, amelyben érthető, érdekes és életkoruknak megfelelő módon tudunk a zsidóságról és tágabban a kisebbségekről, a másságról és az elfogadásról beszélgetni.

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.