Dáf Hetiszakasz Oldalak

A projektről

A Dáf Párását Sávua, vagyis Hetiszakasz Oldalak egy hetente jelentkező online sorozat új tórafordításokkal és friss kommentárokkal. Egy-egy dáf az adott hetiszakasz egy újrafordított és kommentált részletét közli, ezen kívül két további kommentárt, mely más-más aspektusól tárgyalja az adott szövegrészt. A készítők szándéka szerint minden héten egy nő és egy férfi kommentárja olvasható; a kommentárok között pedig ugyanúgy helyet kapnak a szekuláris és vallási hangok és a különböző zsidó vallási irányzatok is. A fordítások és elsődleges kommentárok Dr. Balázs Gábor eszmetörténész munkái, a felkért szerzők hetente váltakoznak. A hetiszakaszokhoz tartozó vizuális kommentárt Roskó Gábor grafikus, festőművész készítette.

Miért fontos?

Miért fontos?

A hagyományos zsidó tanulás lehetősége általában a zsinagógára és a vallási terekre korlátozódik, miközben a zsidó filozófia a zsinagógába nem járó vagy szekuláris közösségi tagok számára is értékes és izgalmas lehet. A projekt által a készítők egy olyan platformot szerettek volna létrehozni, mely lehetőséget nyújt a legkülönfélébb háttérrel rendelkező zsidók számára tórai szövegek közös feldolgozására. Az online felület elkészítése során fontos volt, hogy az egyszerre segítse a zsidó tudáshoz és tartalmakhoz való (sokszor korlátozott) hozzáférhetőséget, ugyanakkor egy közösségeken és csoportokon átívelő párbeszéd-lehetőséget is biztosítson.

Miben különleges?

Miben különleges?

A projekt koncepciójának fontos része, hogy egymás mellett jelenítse meg a különböző háttérrel rendelkező zsidó közösségi tagok kommentárjait egy-egy hetiszakaszról. A vallási és szekuláris hangok, az eltérő irányzatokhoz és különböző korosztályokhoz tartozó férfi és női kommentálók így egy valóban sokszínű közösségi tablóvá állnak össze. A készítők reményei szerint ez a pluralista megközelítés mintaként szolgálhat az oldal követői és a tágabb zsidó közösség számára is. A Dáf projekt része egy többéves Tóra-fordítási munkának és együttműködésnek a Mazsihisz, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem és a Mozaik Hub között.

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.