Ifjúsági Bál

A projektről

A Somer Ifjúsági Bálja egy közösségi ünnepség, amit korábban önállóan, 2018-tól pedig már a Hanoar Hatzionival karöltve szervezünk meg évente. Az egész estés mulatság központi szála a közös tánc. A programon az ifjúsági szervezetekben megszokott összes korcsoport (6-18 éves korig) részt vesz. Az este folyamán a résztvevők egy olyan táncrendet kapnak, amire feljegyezhetik, hogy melyik tánchoz ki legyen a párjuk, hiszen minden tánc páros. A táncstílusok nagyon változatosak és sokuk egyáltalán nem báli hangulatba illő, de ez még soha nem tűnt fel senkinek. A Bált megelőző hetekben táncoktatást tartunk, ami épp elegendő, hogy a 10 féle különböző táncstílusban részt tudjunk venni és jól is szórakozzunk. Persze ez nem kötelező. Az este végén a közönség szavazatai alapján a legjobb táncosokat parkett és parketta címmel, a legcsinosabb megjelenést pedig bálkirály és bálkirálynő címmel tüntetjük ki.

Miért fontos?

Miért fontos?

Ha engedjük a gyerekeknek, hogy felnőtt dolgokat csináljanak, akkor bizalmat éreznek. Ezt a bizalmat pedig általában saját fejlődésükre, fejlesztésükre szokták felhasználni. A Bál gyakorlati megvalósítása az ifjúsági önrendelkezés (youth autonomy) remek példája - fiatalokkal foglalkozó szervezetként mélyen hiszünk ennek fontosságában. Az esemény nem elhanyagolható karaktere, hogy sok, már romantikus érdeklődésű kamasznak ez az első alkalom, hogy ismerkedjen, és ezt keretezett, biztonságos közegben tegye. Az informális oktatásra jellemző általános közvetlenség itt magától értetődően jelenik meg: ilyen irányú törekvés vagy oktatás nélkül, önállóan alakulnak ki heterogén és homogén táncpárok figyelmen kívül hagyva az olykor erősen szexualizált tánckultúra normáit. A gyerekközösség önzetlen szeretete és természetessége rétegzetten tanít elfogadásra.

Miben különleges?

Miben különleges?

A széles korhalmaz eredménye nagyon barátságos és családias látvány. A párok korban teljesen keverednek. Ez sokszor figyelmességből történik, mert a kisebbeknek (6-10) rengeteget jelent, hogy a menő nagyokkal (15-18) táncolhatnak. Ezek az élmények az egész gyerekkort végigkísérik és remek táptalaj az önbizalom fejlesztéséhez és a határok kijelöléséhez. A projekt másik különlegessége, hogy a korábban kizárólag Someres bál átalakulását ifjúsági szervezetek együttműködésévé, bár a körülmények szülték, az lehetőséget teremtett, hogy Somer és Hanoar között tér nyíljon nem formális találkozásra, barátkozásra úgy a gyerekek, mint a szervezetek madrichjai (ifjúsági vezetői) között. A partnerszervezésnek nem elhanyagolható eredménye a vezetők között épülő személyes kapcsolatok, amelyek elősegítik a szervezetek közötti információcserét, közös tervezést, kölcsönös figyelmet a későbbi munkájuk során, ami egészen a mai napig erősíti a folyamatos együttműködést.

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.