Judapest Store

A projektről

Kortárs judaika Budapestről. A Judapest concept store kiemelt célja, hogy a magyar zsidó közösség mellett a Budapestre látogató turisták is magas minőségű, valódi értékeket közvetítő judaika tárgyakat vásárolhassanak. A fenntartható kiskereskedelmi modell létrehozásával egyszerre célunk a vásárlók számára tárgyakon keresztül közvetíteni zsidó hagyományokat, valamint kialakítani egy kézművesekből, designerekből álló alkotó hálózatot, akik képesek a hagyományok figyelembevételével kortárs szakrális, és használati tárgyakat egyaránt létrehozni. A Judapest előbb egy utcai bejáratos boltot nyitott a zsidónegyedben, késpbb a tárgyakat rendelhetővé tette online, jelenleg a Rumbach zsinagógában üzemeltet boltot.

Miért fontos?

Miért fontos?

A 20. század második felére gyakorlatilag eltűntek a judaikát és a zsidó vallási és kulturális élet számára tárgyakat előállító kisiparosok, kézművesek. Az elmúlt harminc évben még a tömeggyártásban előállított, standard termékek beszerzése sem volt megoldott a zsidó közösség számára. Emellett a „pesti” zsidóság tárgyi reprezentációja az idelátogató külföldiek számára erősen megkérdőjelezhető volt. A zsidó hagyományokat alapvetően közösségben, családban, intézményekben vagy otthonaikban élik meg a közösség tagjai. Mindehhez kevés olyan kellék, tárgy kapcsolódott, melyre valóban büszkék, melyet örömmel vesznek kézbe. Hiszünk benne, hogy ha elérhetővé teszünk vonzó tárgyakat, akkor a családok, kisebb közösségek számára is könnyebben telik meg értékekkel, vonzó élményekkel a zsidó hagyományok megismerése, megtartása.

Miben különleges?

Miben különleges?

A termékek fejlesztése során a közösség legváltozatosabb igényeire adunk választ. Sikerült bevonni egyetemi programot, rabbit, designereket a tervezésbe, fejlesztésbe. Büszkék vagyunk rá, hogy sok család és sokféle kisközösség számára tudtunk olyan tárgyakat adni, melyek méltó díszei otthonuknak, központjuknak, vagy saját maguknak. A COVID ellenére amerikai, holland, olasz zsidó közösségek és NGO-k jelentkeztek partnerünknek, miközben itthon is számos zsidó civil szervezettel vagyunk élő kapcsolatban.

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.