Közös Nevező Oktatási Program

A projektről

A 2016 óta működő Közös Nevező Oktatási Program célja, hogy lehetőséget teremtsen különböző hátterű – zsidó, roma, budapesti és vidéki, hátrányos helyzetű és elit oktatási intézményekben tanuló – diákok számára, hogy tőlük eltérő hátterű kortársakkal találkozzanak, tanuljanak egymástól, együttműködjenek és közösen alkossanak. Az egész tanéven átívelő program kiindulópontja egy tanárképző szeminárium, ahol a pedagógusok partnerségeket alakítva megtervezik saját projektjüket, melyeket a Centropa és partnereink szakmai és pénzügyi támogatásával valósítanak meg. A program kulcseleme a személyes találkozás és közös alkotás a diákok között – ennek keretében születtek dalok, versek, receptkönyvek, kiállítás és színdarab is.

Miért fontos?

Miért fontos?

A magyar oktatási rendszer egyik jelentős kihívása a természetes szegregáció, melynek köszönhetően a diákok úgy végzik el az általános- és középiskolát, hogy szinte egyáltalán nem kerülnek közelebbi kapcsolatba olyan kortársakkal, akik tőlük eltérő etnikai, vallási, társadalmi csoportból származnak. A személyes tapasztalat hiányában az ismeretek ezekről a csoportokról félinformációkból, sztereotípiákból állnak, melyek a középiskola végére rögzülnek, hozzájárulva így egy széttagolt, széthúzó társadalomhoz. A Közös Nevező program során a diákok első kézből szereznek információkat más csoportokról, egyenlő felekként, barátokként, működnek együtt, melynek hatására előítéleteik is csökkennek.

Miben különleges?

Miben különleges?

Ma Magyarországon kevés diáknak van lehetősége arra, hogy tartalmas módon, pozitív élményeken keresztül szerezzen tapasztalatot tőle eltérő hátterű kortársakról – a Közös Nevező Program egyedülálló módon teremt erre lehetőséget. A pedagógusok számára is rendhagyó a program, ami a tantermen kívül, az élmény- és projektalapú oktatás módszereire épül: a résztvevő tanárok is tudással, készségekkel gazdagodnak, amelyeket a program lezárulása után is alkalmazhatnak majd tanítási gyakorlatukban.

Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány

Tevan Alapítvány

Wesley Iskolák

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.