Limmud Fesztivál

A projektről

Mozgó-Kép című, 2018-as három napos fesztiválunk Budapesten, az Európa Tanács Ifjúsági Szállójában az év legjelentősebb civil zsidó eseménye volt. 480-an jöttek el, ki tanárnak, ki tanulónak, ki mind a kettőnek. Részt vett, bemutatkozott több vidéki közösség is, ahol ilyen rendezvény már évtizedek óta elképzelhetetlen. A középpontban a zsidó témájú mozi állt, és a filmek kapcsán a zsidó világot új lendületbe hozó kérdések, mint a nemzedékváltás, a fiatalok és a nők erősödő szerepvállalása, a világra nyitottság és a megmaradás feszültsége. Művész vendégeink közt volt Ari Forman, Groó Diana, és Szántó T. Gábor, Szász János, Török Ferenc. Magyarországon először mutattuk be Röhrig Géza és Matthew Broderick To Dust című filmjét. Régi limmudosok beszéltek munkásságukról, például, Balázs Gábor, Balla Zsolt, Mircea Cernov, Fritz Zsuzsa, Gábor György, Konstanty Gebert, Heisler András, Horányi Gábor, Kenesei Marcell, Kovács András, Toronyi Zsuzsa. Debütáltak a jövő remélhető Limmud sztárjai, Bedő Viktória és Kántor Anita.

Miért fontos?

Miért fontos?

A három napos tanulás alatt mindig figyelembe vettük a sokszínű zsidó hagyomány rendező elvét, üzenetét. Átéltünk, hogy ugyan sokban különbözünk, közös értékeink alapján, elfogadással, odafigyeléssel és egymás iránti kölcsönös tisztelettel jól megférhetünk egymással. Vendégeink közt volt ortodox, neológ, reform, vagy nem vallásgyakorló is. Bármely hagyományt követték, vagy kerülték, bármilyen erős vagy gyenge volt a zsidó kötődésük, jelentős vagy csekély a zsidó tudásuk, megtalálhatták a nekik megfelelő szombati istentiszteletet vagy szombattartó foglalkozást, választhattak az előadások, beszélgetések, viták, filmvetítések, beszélgetések közül számukra érdekeset. A megosztott, szétszóródott, elvilágiasodott magyarországi zsidóság számára a fesztivál legfontosabb „tananyaga” épp az volt, hogy mindenek ellenére jó együtt lennünk, jó tanulnunk, ha tudjuk, hogy hogyan válhatunk befogadó, eredményes közösséggé.

Miben különleges?

Miben különleges?

Az „ottalvós” rendezvény különlegessége, hogy nem csak együtt tanulunk, hanem együtt is lakunk. Lehetőség van ismerkedésre, barátkozásra, ráérős beszélgetésre. Szekularizálódó világunkban a legtöbb vendégnek különleges élmény, hogy három napot tölthet el zsidó környezeteben, átélheti a megtartott Szombat varázsát, a zsidó hagyomány közösségi jellegét. Éppen az izraeli és angol nagykövettel beszélgettünk, amikor értesültünk a pittsburgh-i Éc Háim zsinagóga elleni terrortámadásról. Mindnyájan éreztük, hogy együtt könnyebben viseljük a hírt, hogy erőt és reményt kapunk egymástól.

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.