LMBTQ-befogadás a Zsidó Közösségben

A projektről

Az LMBTQ-befogadás a zsidó közösségben fórum célja egy olyan platform létrehozása, amely a befogadás kérdéseit járja körbe, hosszútávon pedig egy befogadó és elfogadó közösség megteremtéséhez járul hozzá. A fórum résztvevői zsidó közösségi vezetők és közösségi szervezetek szakemberei voltak. A 2 éves projekt keretében több közösségi kerekasztalt, szemináriumot, konferenciát szerveztek a fórum résztvevői, valamint összeállítottak egy, a témához kapcsolódó oktatási füzetet is.

Miért fontos?

Miért fontos?

A zsidó közösség nyilvános tereiben és diskurzusaiban kevés szó esik a befogadásról, integrációról, és talán ezen a témán belül is az LMBTQ befogadás az, amiről a legkevesebbet beszélünk. Ugyanakkor fontos lenne, hogy foglalkozzunk a témával, hiszen sok LMBTQ zsidó gyakran találkozhat előítéletekkel, az elfogadás hiányával, egyes esetekben akár kirekesztéssel is a zsidó közösségben. A ki nem mondás, a kibeszéletlenség szinte mindig feszültségekhez és frusztrációkhoz vezet – ezt szűkebb környezetünkben, de akár szélesebb társadalmi körben is tapasztalhatjuk. Minden társadalmi csoporttal kapcsolatos előítélet elsősorban az ismeretek és a tapasztalás hiányából táplálkozik. Amikor az előítéletekhez cselekedetek is társulnak, ez nagyon sok kárt okozhat emberek, közösségek életében.

Miben különleges?

Miben különleges?

Minden bizonnyal ennek a projektnek a keretében történt meg először, hogy ennyire kiemelt figyelmet kapott az LMBTQ-befogadás témája a zsidó közösségben. A projekt különlegességeként említhetjük a szervezetek és közösségi szakemberek együttműködését is, hiszen a 2 éves programsorozat alatt, közel 10 fős állandó csapat dolgozott együtt a befogadás kérdéseinek közösségi tematizálásán, az események megszervezésén, valamint a kapcsolódó oktatási füzet elkészítésén. A 2017-ben megvalósuló egész napos, magyar és angol nyelvű konferencián A nap folyamán a résztvevők összesen 12 program közül választhattak, többek között panel-beszélgetések, előadások, workshopok és egyéb beszélgetések közül. A konferencia kiemelt programja az a plenáris panelbeszélgetés volt, melyen a zsidó közösség formális és informális vezetői vettek részt.

Minyánim Program

Háttér Társaság

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.