Negyed7Negyed8 Fesztivál

A projektről

A Negyed7Negyed8 Fesztivál egy zsidó, kortárs, autentikus kulturális programsorozat. A projekt célja egy olyan kulturális fesztivál létrehozása, amely bemutatja a zsidó tematikájú kortárs, releváns alkotásokat és alkotókat a kultúra minden területéről, úgy, hogy közben kitekintést ad a kulturális közeg kontextusára a tágabban értelmezett független kortárs közösségi-kulturális kezdeményezésekre. Évente két alkalommal, Hanuka és Pészách ünnepe során került megrendezésre, leginkább a tágabban vett zsidó negyedben, különböző közösségi helyszíneken, kávézókban, klubokban. Elsődleges célközönsége: 18-55 év közötti budapesti kultúra iránt érdeklődő emberek, akik rendszeres látogatói a kortárs és független kulturális helyszíneknek és programoknak.

Miért fontos?

Miért fontos?

A mainstream, állami és hitközségi támogatásban részesülő reprezentatív zsidó kulturális programsorozatok szinte egyáltalán nem mutatják be a kortárs alkotókat és műhelyeket. Tevékenységük inkább egyfajta imázsteremtés, és a zsidó kultúra múltjának bemutatására, mintsem a kortárs kultúra támogatása és bemutatására koncentrál, főként az idősebb korosztálynak szóló programokkal, jellemzően szimbolikus zsidó intézményekben. Fontosnak tartjuk hagyományok újrateremtését, ezért a projekt célja a történelmi zsidó közösségi helyszínek, negyedek szimbolikus visszafoglalása. Célunk, hogy a programsorozat révén inspiráljuk és teret adjunk azoknak a kortárs zsidó kultúrával foglalkozó művészeknek és kulturális szakembereknek, akik releváns, kontextusformáló és jövőbemutató alkotásokat, kulturális produkciókat hoznak létre.

Miben különleges?

Miben különleges?

A projekt kifejezetten a fiatal és középkorosztályból álló, a nem zsidó kortárs kulturális életben is releváns alkotók munkáit mutatja be olyan műfajokban mint a zene, a képzőművészet és a színház. A programokat az egykor zsidó negyedek helyszínein vagy azok közelében, nem formális intézményes terekben valósítjuk meg. Ez a fajta térhasználat és a városi struktúrákat figyelembe vevő megközelítés egyedinek számít a zsidó kulturális életben. Akárcsak a megvalósító partnerek száma és sokfélesége. A programsorozat kiterjedt helyszínei révén, és a helyszínek különböző típusú közönségei révén organikusan vonja be a közönséget és formálja azt közösségé.

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.