Salaam-Shalom Budapest

A projektről

A 2016 és 2018 között aktív Salaam-Shalom Budapest kezdeményezést elsősorban a nemzetközi Muslim Jewish Conference (MJC) inspirálta, és a német Salaam Schalom mintájára jött létre. A projekt célja, hogy megszólítsa Budapest muszlim és zsidó közösségeit, és párbeszédet kezdeményezzen közöttük. A kezdeményezés aktív időszakában többfajta eseményt és találkozási lehetőséget szerveztünk zsidók, muszlimok és a békés együttélés mellett elkötelezett érdeklődök számára. Az események egyik fajtája a formálisabb plenáris- vagy kerekasztal-típusú rendezvények voltak, szakértők részvételével. Ezeken kívül pedig olyan informális találkozásokat szerveztünk, ahol az érintett résztvevők szűkebb körben, valamilyen közös tevékenység (például főzés, kirándulás, filmvetítés) keretében találkozhattak és beszélgethettek egymással.

Miért fontos?

Miért fontos?

Az antiszemitizmus és az iszlamofóbia – a rasszizmus más formáihoz hasonlóan – égető problémává váltak nem csak Magyarországon, de globálisan is. A 2015-ös, Magyarországot is nagy mértékben érintő menekültválság óta a muszlimellenes hangok és cselekmények egyértelműen felerősödtek hazánkban. Mindezek mellett, az Izraeli-Palesztin konfliktusnak pedig mindig is rossz hatása volt a muszlim-zsidó kapcsolatokra. Ezeknek a tényeknek a függvényében, és még mielőtt a helyzet tovább eszkalálódik, fontosnak tartottuk egy olyan környezet megteremtését, ahol a zsidók és muszlimok jobban megismerhetik egymást, párbeszédet kezdeményezhetnek egymással és akár barátságokat is alakíthatnak egymás között.

Miben különleges?

Miben különleges?

Hozzávetőleg 80.000 zsidó és 30.000 muszlim él Budapesten. A Salaam-Shalom Budapest az első olyan kezdeményezés, mely kötöttségek nélküli fórumot biztosít zsidók és muszlimok számára a párbeszéd elindításához. Különböző felmérések és kutatások is azt bizonyítják, hogy a személyes kapcsolódások csökkenteni tudják a társadalmi csoportok közötti távolságot. A muszlimok és a zsidók között meglévő különbségek ellenére, igyekszünk a hasonlóságokra és a mindkét vallásban jelen lévő közös értékekre építeni. A találkozásaink során pedig elkezdünk együtt is dolgozni azon, hogy a többségi társadalom negatív attitűdjein változtassunk.

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.