Sávuot Éjszakai Virtuális Tanulás

A projektről

A Sávuot éjszaka olyan, mint egy óriási Limmud esemény: közösen, önkéntesen és vidáman tanul ilyenkor a zsidó világ. A két „Covid évben” sajnos az online térre korlátozódtunk. A Bálint Házzal összefogva szerveztük meg saját műsorunkat, amely a járványról szólt. A legkiválóbb független szakértőkkel beszélgetve együtt kerestük az óvatosan rugalmas, biztonságos, mégis viszonylag szorongásmentes életmód lehetőségeit. 2020-ban, a baj elején azt kerestük, hogy miként függenek világjárványok a környezetünk iránti kíméletlenséggel, mit tehet az ember a kölcsönös esélyt biztosító, fenntartható jövőért. 2021-ben a gyógyulásról beszéltünk. Az Égtől gyógyulást kérő Mi sebeirah imáról, a járványmegelőző politikákról, közösségi és egyéni stratégiákról, a statisztikák valódi üzenetéről, a gyógyulás társadalmi-, egészségügyi és pszichológiai szempontjairól volt szó.

Miért fontos?

Miért fontos?

A kényszerű elszigeteltségben fontos volt, hogy nem szakadt meg az ünneplés hagyományainak folytonossága. Hiányoltuk ugyan az együttlét varázsát, de a körülményekhez igazodva „házhoz mentünk”, elvittük a közös tanulást, a judaizmus meg a tudományok helyzethez illő üzenetét. Az átadott ismerteknél is fontosabb lehetett azonban maga a törődés. Mi magunk rengeteget tanultunk az online jelenlétről. Nemcsak a technikáról, nemcsak a hátrányokról, hanem a virtuális események előnyéről is. Az online formát a jövőben is megtartjuk, hogy minél többen, minél időtakarékosabban, minél olcsóbban részt vehessenek rendezvényeinken. Ugyanakkor természetesen lesznek valóságos eseményeink, amelyeken azonban a réginél több lehetőséget és időt biztosítunk a személyes kapcsolatokra.

Miben különleges?

Miben különleges?

Az utóbbi két évben minden különleges volt, szinte vágyunk már a szokásos rend szerinti, „unalmas” hétköznapokra. Ha valamiben különleges volt a Sávuotunk, az éppen az, hogy egy darabon a normalitás felé tartó úton vezette a közösséget. Talán az online esemény rugalmasságának is köszönhettük, hogy meg tudtuk nyerni magunknak a legkiválóbb magyar szakembereket. Meglepő volt, hogy mennyire örültek a felkérésnek, a közösséggel való közvetlen beszélgetésnek.

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.