Szerelem Papírrepülőn

A projektről

Nem tudjuk az órát visszaállítani. Nem tudunk 1912-ben bemenni Szegeden Keglovits Emil fotóműtermébe, ahol Braun Zsigmond és Buchhalter Aranka pózol esküvője alkalmával. Abbáziában sem lehetünk együtt 1916-ban egy jómódú nyaraló családdal. Azt azonban megtehetjük, hogy megkérünk idős zsidókat, meséljenek nekünk. Osszák meg velünk régi családi képeiket, és az azokon látható személyekhez és helyekhez kötődő emlékeiket. A Centropa magyar nyelven több mint 200 holokauszttúlélővel készített életút-interjút, és közel 5000 családi fényképet digitalizált. Ezek felhasználásával nyílt meg 2016 őszén a 2B galériában a Szerelem papírrepülőn c. kiállítás, amely az első világháború időszakát mutatja be személyes élettörténeteken és családi fényképeken keresztül, szubjektív olvasatban.

Miért fontos?

Miért fontos?

Amikor a magyarországi zsidóságról és annak történelemről gondolkodunk, szinte rögtön a holokauszt tragédiája jut eszünkbe. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, milyen gazdag is volt a zsidó élet a háború előtt, milyen szerves tagjai voltak a zsidók a magyar társadalomnak. A kiállítással a célunk, hogy bemutassuk: a számok, adatok mögött emberi sorsok és történetek rejtőznek, s a mindennapi zsidó élet megismerésével megérthetőbbé válik a holokauszt tragédiája is.

Miben különleges?

Miben különleges?

A hatalmas családi fényképeknek és személyes visszaemlékezéseknek köszönhetően a kiállítás különleges bepillantást nyújt egy ma már nagyon távolinak tűnő korba – az első világháború időszakába. Ellátogatunk Goldgruber Simon pálfai mészárszékébe, Klein Henrik és Wagschal Rózsa esküvőjére; megismerkedünk rendkívüli nőkkel és férfiakkal, családokkal, örömökkel, bánatokkal, szerelmekkel is. A Centropa adatbázisára épülő oktatási anyagok és módszertan összeházasítja az új technológiák adta lehetőségeket a régi történetekkel. Élmény alapú oktatási programokat dolgoznak ki, elősegítve, hogy a 20. század történelmi eseményeit a 21. század eszközeivel juttathassák el a pedagógusok a fiatalokhoz.

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.