Talmud a Színpadon

A projektről

A Talmud a Színpadon egy talmudi történeteken alapuló improvizációs színházi előadás, melyben meghívott szakértők a zsidó vallási hagyomány alapműveit járják körbe, elsősorban a Talmudi illetve a héber Biblia történeteit keltik életre improszínészek segítségével. Az előadásokon igyekszünk a múltat összekötni a jelennel és megnézni, hogy mit tanulhatunk mi ma ezekből a közel ezerötszáz éves vagy még régebbi történetekből. Az 1-1,5 órás online vagy offline magyar illetve angol nyelvű előadások tematikusak és egyúttal reflektálni kívánnak a minket körülvevő világra. Olyan aktuális, „forró” témákat feszegetnek, mint a befogadás/elfogadás kérdése vagy a keresztény-zsidó párbeszéd gyökerei és jelentősége napjainkban. A Talmud a Színpadon kiindulópontját mindig az ősi zsidó történetek, a Talmud-lapok adják. Állandó történetmesélőink Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház Forrás Tudásközpontjának vezetője és dr. Balázs Gábor eszmetörténész, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem rektorhelyettese, valamint az Itt és Most Társulat, akikhez időről időre meghívott vendégszakértők és színészek csatlakoznak.

Miért fontos?

Miért fontos?

A hagyományos Talmud-tanulás lehetősége általában a zsinagógára és a vallási terekre, valamint az egyetemi közegre korlátozódik, miközben a talmudi gondolkodás, ami nem más lényegében, mint a kritikus gondolkodás iskolája, a zsinagógába nem járó, szekuláris zsidók és nem zsidók, egyének és közösségeik számára egyaránt értékes és izgalmas lehet – ezért érdemes megmutatni a zsinagógán kívüli világban is. A projekt révén a Talmud NOW csapata olyan platformot szeretne létrehozni, mely lehetőséget nyújt a legkülönfélébb háttérrel rendelkező, a zsidósághoz szorosan kötődő vagy nem kapcsolódó, de a zsidó kultúra iránt nyitott emberek számára betekintést nyerni a Talmud világába, a talmudi gondolkodásba, a történetek színpadi feldolgozásán keresztül. Az egyes alkalmak egyúttal egy közösségeken és csoportokon átívelő párbeszéd-lehetőségét is megteremtenek.

Miben különleges?

Miben különleges?

A Talmud a Színpadon projekt összekapcsolja a Talmud tanítást az improvizációs színházzal, amely Magyarországon és világviszonylatban is egyedülálló törekvés. A Talmud a zsidóság egyik legfontosabb, főleg jogi szövegekből álló szöveggyűjteménye, amelyre lehet úgy is tekinteni, mint közel ezer év vitáinak és eltérő szövegmagyarázatainak „jegyzőkönyveire”. Ebbe a vitába kapcsolódnak be a nézők is és az előadás maga is a szöveg továbbírása tulajdonképpen, modern, 21. századi kommentár. A szövegbe foglalás előtti szóbeli hagyomány egyik jellegzetessége a témák és érvelésmódok közötti gyors asszociációkon alapuló, merész ugrások logikája – ebben rejlik a talmudi és az improvizációs gondolkodásmód közötti rokonság. A gyors, asszociatív érvelésen alapuló vitatkozás segíti a kritikus gondolkodás kialakítását, és kiemelt szerep jut a megoldásnak és az odavezető út keresésének. A feltett kérdésekre sohasem egyetlen, hanem mindig több válasz adható. Mindezek mellett, programunk valóban “nem csak nőknek” szól, természetesnek tekintjük, hogy ez a hagyomány nyitott mindenki számára, ma már a zsidó vallásos közegben sincs elzárva a nők elől. Ezt abban a régióban, ahol mi dolgozunk, különösen érdemes tudatosítani, ezért figyelünk rá, hogy rendszeresen hívjunk női vendégeket, szakértőket is, hogy ők is segítsenek közvetíteni a mába a régi szövegek meghökkentően mai kérdéseit.

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.