Teleki Téri Nyomozójátékok

A projektről

Fő célunk a tolerancia fejlesztését célzó nyomozójátékok létrehozása volt, melyek betekintést nyújtanak a zsidó várostörténetbe, kultúrába és a második világháború eseményeihez kapcsolódó kérdésekbe. Egy-egy ilyen játékot akár több éves kutatói munka is megelőz. A játékok fejlesztésében a Detectivity csapatával, szociológusokkal, kutatókkal, civil szervezeti partnereinkkel működtünk együtt. A nyomozások történelmi korszakokat tárnak fel, vagy a saját korunkra reflektálnak. A 6-12 évesek számára a Teleki Titkos ajándék nevű játékot ajánljuk, 13 éves kor felett és felnőttek számára a Teleki téri nyomozókat, a középiskolásoknak és felnőtteknek pedig a Szellem útját.

Miért fontos?

Miért fontos?

Hiánypótlónak érezzük élményközpontú oktatáson keresztül bemutatni a zsidóságot és a zsidó kultúrát fiatalok számára. Felkelteni az érdeklődésüket és személyes sorsokon keresztül beavatni őket egy-egy történetbe. Az edutainment módszerével olyan helyzeteket teremtünk, ahol a résztvevők sikerélményt élhetnek át társadalmi kérdéseket érintő foglalkozások aktív résztvevőiként. A problémamegoldó, sorsfeltáró, beavató nyomozójátékaink keretében évente 20-25 iskolai osztályt, valamint 5-8 felnőtt csoportot érünk el. Évente közel 800 fő vesz részt ezeken az eseményeken. Számos iskolával alakítottunk ki partnerségeket, ennek köszönhetően pedig több visszajáró tanárral is kapcsolatunk van. Vannak olyan pedagógusok is, akik osztálykirándulások alkalmával keresnek meg minket, hogy az újabb osztályok is részt vegyenek ezeken a játékokon és ellátogathassanak a Telekibe.

Miben különleges?

Miben különleges?

Alapítványunk számos sétát szervez, melyek nagy érdeklődésre tartanak számot. A Detectivity együttműködésével megvalósuló nyomozós játékaink és sétáink azonban különálló rendszert alkotnak, melyet a csapat saját módszertana is alátámaszt. A játék során a résztvevők számtalan élménnyel és társadalmi ismerettel gazdagodnak, miközben fejlődik kommunikációs és együttműködési, valamint elemző készségük. A játékot feldolgozó beszélgetés követi, melynek során a zsidósághoz kapcsolódó ismeretek kerülnek fókuszba hozzáértő szakemberek bevonásával. Ezekben a komplex nyomozásokban a Teleki kutatásai biztosítják a hátteret, a Teleki csapatának személyes sorstörténeit építjük bele a nyomozásba, miközben a Detectivity módszerével a foglalkozások többféle non-formális oktatási módszert ötvöznek, a drámapedagógia, interaktív színház, film, élőkönyvtár, valamint a cirkuszpedagógia eszköztárával is élve.

Pro Jugendstíl Alapítvány

Detectivity

Zsidó Történeti Tár

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.