Tematikus Józsefvárosi Zsidó Séták

A projektről

Az 1911 óta folyamatosan működő Teleki Téri Imaház a magyar zsidó hitélet különleges színfoltja: az utolsó, háború előtti ortodox lakás-imaház Budapesten, sőt az országban is. Hova tűnt a józsefvárosi zsidóság emlékezete, tette fel a kérdést a stíbel (imaház jiddisül) közössége, miközben nagyon is konkrét helyeken rengeteg nyomot találunk. A Józsefvárosi pályaudvar, a Teleki tér, a Népszínház utca, a Nagy Fuvaros utca… a VIII. kerület hírhedt pontjai, melyek átélték a múlt század megannyi eseményét, mégis alig tudunk róluk valamit. A város és a városrész ebből a szempontból „magyarázatra” szorult. A válaszok keresését az imaház civil szervezete, a Gláser Jakab Emlékalapítvány 2012-ben kezdte el a Teleki ’44 helytörténeti kutatásával. 2014-ben aztán ezzel a tudással kiléptünk a négy fal közül, városi sétákat indítottunk, melyen érintjük a valaha volt Teleki téri használtcikk-piacot, bemutatjuk a száz évvel ezelőtt itt élt józsefvárosi kereskedők, kisiparosok, kóserájok, kávékimérések és vendéglők hétköznapjait. A túrák végén ellátogatunk a Teleki Téri Imaházba vagy a Nagyfuvaros utcai zsinagógába, melyek máig őrzik a múlt század közepéig virágzó helyi izraelita élet emlékét.

Miért fontos?

Miért fontos?

A sétáink az emlékezet előidézésének és fenntartásának eszközei; amely a láthatatlant értelmezi. A fővárosi zsidó történelem feldolgozása kapcsán mind a tudományos, mind a laikus közvélemény szinte csak Erzsébetváros, Lipótváros, Újlipótváros lakosságára koncentrál, a VIII. kerület mintha elkerülné a figyelmet, pedig – ahogyan azt a Teleki ’44 kutatásunk is bizonyítja – a főváros más részeinek is megvoltak a maguk szerényebb „zsidónegyedei”, melyek méltán kaphatnak helyet a budapesti zsidósággal kapcsolatos diskurzusban és történetírásban. Fontos ezeknek az ismereteknek a terjesztése, és az, hogy a várost jobban és más szemszögből is megismerjék mind a lakói, mind az idelátogató turisták. Küldetés lett számunkra, hogy megmutassuk az egykori kóser nyóckert. Ezzel pedig új értékeket, új nézőpontot adunk hozzá Budapest zsidó múltjához, a főváros történetéhez.

Miben különleges?

Miben különleges?

A tematikus sétákkal a résztvevők – helyiek, budapestiek, magyarok és külföldiek – kapnak egy valaha itt élt népes közösséget, egy városrészt annak lakóival, bürokratikus viszonyaival, anyagi helyzetével, osztályok és rétegek életét egy bizonyos helyen, egy bizonyos időben. A belőle kikövetkeztethető politikai, szociológiai és társadalomtörténeti kontextus pedig egy izraelita imaház közössége, civil szervezete által kezdeményezett és vezetett nagyon aprólékos kutatás és máig tartó munka eredménye. Emellett ez, a szociológia tudásteremtés oldaláról is teljesen újszerű forrás a séták között és során is gazdagodik a résztvevők, a sétavezetők által, témától és céltól függően. Ezek a vezetett túrák tulajdonképp kiállítások. Vezetésünkkel a résztvevők egy meghatározott útvonalon tekinti meg a „kiállítást”, a múlt egy darabját, ugyanakkor az installáció, a környezet, a helyszínek személyes bejárása közelebb hozza az érdeklődőt a témához, mint egy puszta tárlat.

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.