A Zsidó Közösségről Kezdőknek és Haladóknak

A projektről

„A zsidó közösségről kezdőknek és haladóknak” egy 18 részes videósorozat, melyből sokat tanulhatnak azok, akik ezelőtt sosem foglalkoztak a zsidósággal, de a téma ismerőit, akár a közösség tagjait is gondolkodásra késztetheti. Segítséget jelenthetnek azoknak az érdeklődőknek, akik nem tankönyvekből szeretnének megismerkedni a zsidó közösséggel, a közösség tagjainak pedig inspirációt jelenthetnek tovább beszélgetni az egyes témákról. Bár az előadások sokszor a múltból indulnak ki, a jelenre reflektálnak, és őszintén elemzik a zsidó közösség előtt álló nehézségeket és a megoldandó problémákat is. A projekt célja többek között a történelem és a hagyomány tükrében beszélni zsidó értékekről, és a jövőbe tekintve felmutatni egy erősebb, sokszínűbb és önfenntartóbb zsidó közösség képét.

Miért fontos?

Miért fontos?

Az oldalon található videósorozatot elsősorban azzal a szándékkal indítottuk útjára, hogy párbeszéd, vita, közös gondolkodás induljon a közösségben olyan témákról és ügyekről, melyek ma nem igazán jelennek meg a közösségi közbeszédben. Vagy, ha mégis megjelennek, sematikus, aktualitását vesztett perspektívából, egy-egy szervezet, véleményformáló saját és kizárólagos értelmezésében. Sok szó esik a közösségben a széttagoltságról, a közös célok hiányáról, és ezek kapcsán egy közös pontokkal bíró jövőkép hiányáról. Ugyanakkor számtalan zsidó közösségi civil szervezet, kezdeményezés (többek között e videósorozat életre hívói) is arra törekednek, hogy egy aktuális, nyitott és befogadó 21. századi víziót fogalmazzanak meg a zsidó közösségről. 

Miben különleges?

Miben különleges?

A projekt különlegessége, hogy nem kész válaszokat kínál, hanem kérdéseket, dilemmákat vet fel. A múltat és a hagyományt nem az értelmezés mozgásterének határaként, hanem annak kiindulópontjaként kezeli. Fókuszát nem az egyén, hanem a közösség identitására, életére, értékeire helyezi. Teszi ezt azért, hogy egy olyan közösséget építhessünk, amely nem fél a kérdésektől, a változástól sőt, ezek integrálásával válik alkalmazkodóvá és időtállóvá.

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.