Zsidó Temetők Nálunk

A projektről

A Centropa konzorciumi partnerként vett részt ebben az Európai Bizottság által támogatott projektben, melynek során hét országban – Ukrajnában, Lengyelországban, Horvátországban, Litvániában, Szlovákiában, Grúziában és Magyarországon – szerveztünk oktatási programokat azzal a céllal, hogy a diákok megismerjék lakóhelyük zsidó temetőjét és a hozzá kapcsolódó történelmet, és aktív szerepet vállaljanak ennek az örökségnek a megőrzésében. A projekt keretében mindegyik országban szerveztünk tanárképző szemináriumot, helytörténeti diákversenyt, óraterveket gyűjtöttünk és több kiadványt is publikáltunk a zsidó temetők megőrzéséről és oktatásban való felhasználásáról.

Miért fontos?

Miért fontos?

Európa-szerte, különösen, ha kisebb településen járunk, az elhanyagolt, borostyánnal benőtt zsidó temető az utolsó nyoma a hajdan virágzó zsidó közösségnek. Ahhoz, hogy ez az örökség ne menjen feledésbe, elengedhetetlen a zsidó temetők védelme, a hozzájuk kapcsolódó történetek megismerése, és az, hogy a helyi közösség nagyrészt nem zsidókból álló tagjai felelősséget vállaljanak ezért az örökségért, aktívan tegyenek a megőrzéséért. Az oktatás, a fiatal generációk érzékenyítése és bevonása egy fontos lépés ebben a folyamatban.

Miben különleges?

Miben különleges?

A partneri együttműködéseknek és az Európai Bizottság támogatásának köszönhetően egy nagyszabású projekt jött létre, és a hét projektországban rengeteg tanárhoz, diákhoz, helyi közösséghez és politikai döntéshozóhoz jutottunk el. A European Jewish Cemeteries Initiative (ESJF) 1,700 zsidó temetőt térképezett fel, a Centropa több mint 250 pedagógusnak tartott továbbképzést, a versenyünkre pedig 98 diákcsoport küldött pályaműveket. Úgy tapasztaltuk, hogy az újszerű megközelítésnek köszönhetően mind a tanárok, mind a diákok részéről nagy az érdeklődés a zsidó temetők iránt, ezért a programot valamilyen formában mindenképpen folytatjuk.

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.