Á-Lom // 1 gyerek – 1 ágy

A projektről

Az Á-Lom projekt célja, hogy minőségi fekvőhellyel lásson el olyan hátrányos helyzetű gyerekeket, akiknek nincs saját ágya. A projekt egy 2x1 hónapos kampánnyal kezdődött 2019-ben, 2021-től pedig az Adománytaxi állandó programjává vált. Ennek keretében házhoz megyünk a feleslegessé vált gyerekágyakért, amiket az igényfelmérést követően, a pályázó partnertelepüléseinkre szállítunk. Az adományozásról helyi kapcsolattartóink fotókat készítenek, melynek segítségével visszacsatolást is tudunk adni az adományozók felé. Az egyik célcsoport a budapesti adományozók köre, akik rendelkeznek feleslegessé vált gyermekágyakkal. A másik, az Adománytaxi partnertelepülésein élő hátrányos helyzetű családok, akiknél a gyerek(ek) fekvőhelye problémás és/vagy nem megoldott. A program segítségével két év alatt már 22 település, közel 600 gyermekének tudtunk saját ágyat biztosítani.

Miért fontos?

Miért fontos?

Magyarországon a legfrissebb felmérések szerint körülbelül 50 000 gyermeknek nincs saját ágya. A jelenség az érintettek számára komoly problémaspirált indíthat el, egészségügyi, szociális és fejlődéslélektani szempontból egyaránt. A tervek szerint 2022-re készül el egy hatásmérés, amely a támogatott családoknál bekövetkezett változásokat méri majd le. Addig is csak annyi mondható el, hogy a visszajelzések szerint az emberek többsége nagyon hálás és örül a lehetőségnek.

Miben különleges?

Miben különleges?

Az Á-lom projekt teljes mértékben igazodik az Adománytaxi missziójához, vagyis hogy hidat képezzen felesleg és szükség között. Alaptevékenységünkkel megegyezően itt is a tárgyi adományozást segítjük elő, azzal a kiegészítéssel, hogy az országban legjobb tudásunk szerint még egy szervezet sem csinált ekkora kommunikációs kampányt bútoradományozás témakörben, hiszen az ezzel járó költségeket és logisztikát általában nem tudják vállalni a segítő szervezetek. A projekt innovációja, hogy az adományozást raktárkapacitás nélkül oldjuk meg. Hagyományos adománybegyűjtéseinkkel ellentétben itt a begyűjtött ágyakat közvetlenül a támogatott településekre szállítjuk, így elkerülve a raktárazással járó rengeteg munkát. A projekt széles körben való elterjedése egy hatalmas kampány eredménye, melynek keretében profi filmes csapat segítségével forgattunk kampányfilmet. Ebben Mucsi Zoltán színművész alakítja a különböző akadályokba ütköző Mikulást, aki egy matracot próbál kézbesíteni rászoruló gyerekeknek. Bár nincsenek pontos információink, nagy valószínűséggel ez volt az első olyan jótékonysági kampány, ahol a stáb egy érzékeny téma kapcsán a humorral próbált felelősségvállalásra sarkalni embereket.

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.