Freekey

A projektről

A Freekey egy fogyatékos és nemfogyatékos emberekből álló csoport, aminek célja, hogy a személyi asszisztencia bevezetésre kerüljön Magyarországon, más országokhoz hasonlóan. Tudományos és mozgalmi munkája az ehhez szükséges szolgáltatásokat (személyi asszisztencia, megfelelő munkahely megtalálása, stb.) kívánja megszervezni és működtetni. A kezdeményezés a fogyatékos emberekre fogyasztóként tekint, akik a megfelelő támogatással ugyanúgy képesek aktív állampolgárrá válni, mint nemfogyatékos társaik. Piaci szemléletét tükrözi, hogy nem csupán állami felelősségnek tekinti a fogyatékos emberek társadalmi beilleszkedését, hanem célja a privát szektor bevonása is, amely szektor ennek köszönhetően minőségi munkaerőhöz jut.

Miért fontos?

Miért fontos?

Jelenleg Magyarországon nincs olyan szolgáltatás/segítői háló, mely lehetővé teszi az egyenjogú, önrendelkező életformát fogyatékos személyek számára. Az intézményi életben kevéssé van lehetőség az egyéni szükségletek kielégítésére. A személyi asszisztencia lehetővé tenné az érintett emberek számára a munkavállalást is, így a szélesebb körű társadalmi részvételt és a közösségi életet, ami minden embert megillet attól függetlenül, hogy mekkora támogatásra van szüksége. Ez a szolgáltatási rendszer lehetővé tenné az érintett emberek számára, hogy függetlenebb életet élhessenek, amely alapvető emberi jog. A személyi asszisztenciában az irányítás a szolgáltatást igénybe vevő személy kezében lenne, és kifejezetten az ő személyes igényeire szabva valósulnának meg a mindennapjai, így élve minőségibb életet.

Miben különleges?

Miben különleges?

Freekey a nevét azért választotta, mert nemcsak kulcs a szabadsághoz – ahogy a szlogenükben áll –, hanem mert büszkén vállalják freaky-ségüket. Nem céljuk a társadalomba simulni, idomulni a normalitáshoz, hanem meg szeretnék tartani az egyéniségüket. A projekt egyedisége abban áll, hogy fogyatékos személyek tapasztalati tudása egyesül nem fogyatékos személyek szakmai tudásával. A folyamatok kialakításában, irányításában a döntések meghozatalában egyenlően veszi ki mindenki a részét. Egyenlőnek, egyenrangúnak tekintik egymást, de nem egyformának – sokszínűek korban, nemben, szaktudásban, érdeklődési körben és támogatási szükségletben is. Jófejek, önironikusak, de nem cukiskodók, emellett dinamikusak, aktívak és nem ápolásra szorulók.

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.