Holokauszt-foto.hu

A projektről

A holokausztfoto.hu honlap elsődleges célja a magyarországi holokauszt történetével kapcsolatos fényképek bemutatása. Arra törekszünk, hogy a lehető legteljesebben felkutassuk és összegyűjtsük a magyarországi zsidóüldözés fotóit, amiket szerkesztést követően, adatokkal ellátva közzéteszünk a weboldalon. Munkánk megkezdése óta levéltárakból és magánemberektől közel 1100 képet tettünk elérhetővé. A hazai legnagyobb gyűjtemények, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Holokauszt Emlékközpont és a Zsidó Múzeum és Levéltár mellett 2021-ben a Magyar Nemzeti Levéltárral kötött megállapodás újabb jelentős képgyarapodást jelent. A honlap mindenki számára hasznos lehet, aki munkájához vagy tanulmányaihoz keres képi dokumentációt.

Miért fontos?

Miért fontos?

A magyarországi zsidóüldözésről, az ország szeme előtt játszódó eseménysorozatról alig-alig ismerünk fényképeket. Pedig akkoriban már a fotózás elfogadott középosztálybéli hobbi volt, igen sokan rendelkeztek fényképezőgéppel, s készítettek képeket még a háborús időkben is. Megdöbbentően kevés, mindössze néhány tucat fotón tudjuk bemutatni a történteket, és ráadásul a meglévő képek sem mindig hozzáférhetőek vagy közismertek. Ráadásul a rendelkezésre álló fényképek túlzott ismétlődésük miatt elveszítik eredeti erejüket. Online archívumunk elsődleges forrásokra támaszkodva a korszak mélyebb megismerésére ad lehetőséget.

Miben különleges?

Miben különleges?

Az oldal összegyűjti és elvezeti az érdeklődőket az olykor méltatlanul elfeledett kis gyűjteményekhez és a tulajdonosokhoz, ugyanakkor nem rendelkezik a képek jogaival. A kezdeményezésünk és a nagy archívumok közzétett anyagainak láttán már eddig is több, eddig a nagy nyilvánosság előtt ismeretlen fotó került elő. Abban bízunk, hogy a 2022-re időzített markáns közösségi médiamegjelenéssel és aktivitással újabb magánemberek és intézmények lépnek kapcsolatba velünk és rajtunk keresztül egymással. Az intenzív kommunikációval és az információk megosztásával mindenki nyer: pontosabb adatokhoz jutunk a fotókról, a történeti eseményekről, és gazdagodik közös örökségünk.

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.