Peszachi Tematikus Kiállítás

A projektről

A 2B Galéria tevékenységében kiemelt szerepet játszanak a zsidóság történelmét, hagyományait feldolgozó csoportos tematikus képzőművészeti kiállítások. Ebbe a sorba illeszkedik az immár öt alkalommal megrendezésre került, a zsidóság egyik legnagyobb ünnepére, a Peszachra emlékező kiállítássorozatunk. Minden évben az ünnepi tárgykör más-más eseményét választjuk ki, és a meghívott művészek elkészült munkáikban – grafikák, festmények, objektek, helyspecifikus installációk – erre reflektálnak. Eddigi témáink voltak: az ünnep szimbolikus étele, a Macesz, a széder esti Gödölye meséje, az ibériai zsidók középkori történetével foglalkozó Titkos Peszach, az egyiptomiakat sújtó Tíz csapás és a megmenekülésért hálát mondó Tenger éneke.

Miért fontos?

Miért fontos?

A Peszach-hoz kapcsolódó értelmezések közül számunkra, az utódok számára a szabadság elnyerésének primátusa, az érte vállalt áldozatok meghozása a legfontosabb üzenet. A szabadság – lásd művészi szabadság – a művészként létezés alapkérdése is, talán ennek is köszönhető, hogy peszachi kiállítássorozatunkon évről-évre bizonyítást nyer: lehetséges szakrális témákról hitelesen és progresszíven megnyilvánulni bármely vizuális médiumon keresztül.

Miben különleges?

Miben különleges?

A részvételre felkért művészek közt van zsidó és nem zsidó egyaránt, ahogy a 2B Galériát látogató közönségre is ez az összetétel jellemző. A zsidó ünnep bemutatása kortárs képzőművészeti alkotásokon keresztül segíti a zsidóság és a többségi társadalom közötti párbeszédet. Peszachi tematikájú kiállításaink olyanok számára is általános érvényű és tovább gondolásra érdemes szempontokat mutatnak fel, akik a vallási élet iránt egyébként kevés vagy semmilyen érdeklődést nem mutatnak

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.