Waldsee 1944

A projektről

A kiállítást a magyarországi deportálások 75. évfordulója alkalmából szerveztük és a II. világháborúban elpusztított 565 000 magyar zsidónak állítottunk vele emléket. Koncepciója szervesen kapcsolódott a Waldsee 1944 című, a galériában 2004-ben elindított kortárs képzőművészeti projektünkhöz. Kiindulópontja az auschwitzi foglyokkal kényszerrel megíratott, majd hazaküldött tábori levelezőlapok voltak, amikben a hozzátartozókat arról értesítik, hogy szerencsésen megérkeztek, jól vannak. A szöveg maximális terjedelme 30 szó volt. 2019-es kiállításunkra most nem vizuális művészeket, hanem írókat, költőket és műfordítókat kértünk fel saját, auschwitzi lapjuk megírására. A projekt keretében 75 mű született és került bemutatásra a 2B Galériában.

Miért fontos?

Miért fontos?

A holokauszt generációja, köztük a Waldsee-történet még esetleg életben lévő szereplői lassan mind eltávoznak, a maguk után hagyott örökség ezért egyre nagyobb jelentőséggel bír számunkra. A megmaradt tárgyak, korabeli helyszínek és dokumentumok az emlékezetet szolgálják, esetünkben ezek a tábori lapok és az általuk ihletett művészi munkák bizonyítják, hogy létezik eleven kapcsolat múlt és jelen között.

Miben különleges?

Miben különleges?

Az emlékezés nem belülről fakadó késztetése, hanem külső oktrojációja a holokauszt művészi feldolgozására bénítólag hat, amint ez tetten érhető a hasonló kiállításokra készült munkák gyakran közhelyes, invenciótlan voltában. A kényszerérzés oldását segíti, ha a holokauszt óriási, ránk nehezedő narratívájából egy olyan, még nem unalomig ismert momentumot emelünk ki „felhasználásra”, amely felkelti a művészek érdeklődését, esélyt teremtve számukra a témával történő valódi azonosulásra.

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.