LMBTQ-támogató Zsidó Istentisztelet

A projektről

2012 óta a befogadó zsidó közösségek a Budapest Pride Fesztivál keretében is kinyilvánítják támogatásukat és kiállásukat az LMBTQ emberek mellett egy hagyományos szombat reggeli sábát sáchárit istentisztelet keretében. Az LMBTQ-barát istentiszteletünket a Pride felvonulás napján szoktuk megrendezni, rendszerint a Bálint Ház Nagytermében. Az esemény nyilvános: zsidókat, LMBTQ embereket és barátaikat egyaránt várjuk. A hagyományteremtő első alkalom óta az istentisztelet vezetésében a budapesti zsidó közösségben működő rabbik és kántorok vállalnak szerepet, s mindig kapunk támogató üzeneteket a világ más tájairól is.

Miért fontos?

Miért fontos?

A progresszív zsidó közösségekben a nők, férfiak és az LMBTQ társadalom tagjai egyenrangúak, azonos jogokkal és méltósággal vesznek részt a vallási életben. Nézeteink a honlapunkon is megtalálhatóak (http://www.szimsalom.hu/bemutatkozunk/nezeteink), de fontosnak tartjuk támogatásunkat nyilvánosan, közös erővel is kifejezni, s ezt a jelenlegi politikai-közéleti helyzetben különösen kötelességünknek érezzük.

Miben különleges?

Miben különleges?

A zsidóság progresszív irányzatának befogadó jellege olyan alapvető érték, amelyet nem csak elvi szinten szükséges deklarálni, de nagyon fontosnak tartjuk, hogy ez a mindennapok gyakorlatának is része legyen. Az LMBTQ-baráti istentisztelet lehetőséget nyújt arra, ahogy olyan „kívülállók” is megélhessék a befogadó zsidó vallás szépségét, akik esetleg csak a Pride felvonás kapcsán értesülnek arról, hogy nemi identitásuk vagy szexuális irányultságuk miatt nemhogy hátrány nem érheti őket közösségeinkben, de ezen esemény kapcsán külön köszöntjük is mindazokat, akik megtisztelnek bennünket azzal, hogy velünk töltik ezt az istentiszteletet.

Hasonló projektek

Ez a weboldal cookie-kat használ a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.